Virtuelni CNS

Welcome to the world of brain!


You are not connected. Please login or register

Specifična talamus jedra

Go down  Message [Page 1 of 1]

1Specifična talamus jedra Empty Specifična talamus jedra on Sun May 06, 2018 12:15 pm

Admin


Admin
Želim da vidim da li su Vam jedra talamusa jasna. Izaberite jednu grupu jedara, opisšite ih i uključite u funkcije.
Pozdrav
Prof. Filipović

View user profile http://virtuelnicns.forumotion.com

2Specifična talamus jedra Empty Re: Specifična talamus jedra on Mon May 07, 2018 8:25 pm

Nespecificna jedra talamusa
-smatra se da su sastavni deo sistema odgovornog za sveukupni nivo mozdane aktivnosti i da odrzavaju stanje svesti i motivacije.Sva jedra talamusa salju vlakna u koru velikog mozga,osim retikularnog.
Sastoje se iz 3 grupe:
1.INTRALAMINARNA(nucc.intralaminares)-smestena su u lamina medullaris interna.Imamo 6 jedara: nc.centromedianus(najvece je i predstavlja centar za sitost), nc.parafascicularis, nc.paracentralis, nc.centralis lateralis, nc.centralis medialis, nuclei reticularis intralaminares thalami. Funkcija ovih jedara je integrativna.
2.RETIKULARNA(nuc.reticularis,mrezasta jedra)-nalaze se spolja od spoljasnje grupe jedara talamusa,od koje je odvojen spoljasnjom medularnom laminom.Retikularno jedro dobija vlakna iz svih jedara talamusa i iz mnogih podrucja kore velikog mozga.Ovo je jedino jedro talamusa cija su eferentna vlakna inhibitorna.Uloga mrezastog jedra je da usporava sprovodjenje impulsa kroz aksone koji ga probijaju.
3.MEDIJALNA JEDRA(nucc.mediani thalami)-smstena su uz unutrasnju stranu talamusa,ispod bocnog zida trece mozdane komore.

View user profile

3Specifična talamus jedra Empty Re: Specifična talamus jedra on Mon May 07, 2018 8:58 pm

Spoljasnja grupa jedara talamusa
-je najveca grupa koja zauzima spoljasnji deo i zadnji pol talamusa. Deli se na tri podgrupe:
1) NUCLEI VENTRALES THALAMI
Ovoj grupi pripadaju 4 jedra:
*nuc.ventralei anterior et nuc.ventralis lateralis-to su relejna jedra ekstrapiramidalnog motornog sistema. Primaju nadrazaje iz globus pallidus prejo anse lenticularis i fasciculusa lentricularisa i iz cerebelluma preko tractusa cerebellothalamicusa. Aksone salju u koru ceonog reznja.
*nuc.ventralis posteromedialis et nuc.ventralis posterolateralis- to su relejna senzitivna jedra koja sadrze treci neuron senzitivnih puteva sem bolnih nadrazaja. U njima se nalazi i treci neuron gustativnog i vestibularnog puta. Aksoni grade radiatio centralis thalami, odlaze u gyrus postcentralis i operculum parientale insulae.
2) NUCLEI DORSALES THALAMI
Ovde ubrajamo dva jedra i jedra punminara:
*nuc.dorsalis lateralis
*nuc.lateralis posterior
*nuc.pulvinares
Prva dva su povezana sa gornjim parijentalnim reznjicem preko radiatio centralis thalami, dok su pulminarna smestena u zadnjem polu. Funkcionalno pripadaju optickom sistemu. Dobijaju vlakna iz opticke trake a aksone salju u colliculus superior et corpus geniculuatum laterale.
3) NUCLEI POSTERIORES THALAMI
Ovo su relejna senzitivna jedra, sadrze tela treceg neurona i prenose nadrazaje bola (nocioceptivna vlakna). Aksoni odlaze u operculum parientale insulae preko radiatio centralis thalami.

View user profile

4Specifična talamus jedra Empty Re: Specifična talamus jedra on Tue May 08, 2018 8:41 am

SPECIFICNA JEDRA TALAMUSA su relejna i asocijativna jedra.Ova jedra komuniciraju sa tacno odredjenim delovima kore velikog mozga.
Specificna jedra talamusa karakterise to sto se na njima zavrsavaju tzv.specificni senzitivni putevi, i to svi osim onoga koji prenosi informacije iz cula mirisa u veliki mozak.
Medjutim,sada je poznato da ova jedra,osim prenosilacke,imaju i funkciju u iscitavanju nekih osobina stimulusa koji su aktivirali receptore.Neke od specificnih kortikalnih jedara talamusa imaju udjela u motornom sistemu.
Ovoj grupi pripadaju jedra prednje,zadnje,spoljasnje i unutrasnje grupe jedara talamusa.
PREDNJA GRUPA JEDARA(nuclei anteriores thalami)-Zauzima njegov prednji pol.Vlakna u prednju grupu jedara talamusa dolaze iz mamilarnih tela preko mamilotalamickog puta.
Ovu grupu cini 1 veliko jedro - nc.anteroventralis i 2 manja - nc.anterodorsalis i nc.anteromedialis.
Sva ova jedra su relejno limbicka.

View user profile

5Specifična talamus jedra Empty Re: Specifična talamus jedra on Sat May 12, 2018 11:16 pm

Specifična jedra talamusa su relejna i asocijativna jedra.Ova jedra komuniciraju sa tačno određenim dijelovima kore velikog mozga.Ovoj grupi pripadaju jedra prednje, spoljašnje, unutrašnje i zadnje grupe jedara talamusa.
RELEJNA se dijele na motorna,senzitivna i limbicka.Najvaznija senzorna su nc.ventralis posterolateralis i nc.posteromedialis.Motorna relejna jedra su nc.ventralis anterior u nc.ventralis lateralis.Limbicka su nc.anteriores thalami.
ASOCIJATIVNA su povezana sa drugim strukturama diencefalona i sa asocijativnim zonama kore velikog mozga.Najvaznija jedra ove grupe su nc.dorsalis anterior et posterior,nc.medialis dorsalis i pulvinar thalami.

View user profile

6Specifična talamus jedra Empty Re: Specifična talamus jedra on Sun May 13, 2018 2:06 pm

PREDNJA GRUPA JEDARA (nuclei anteriores thalami) leži u prednjem delu talamusa (tuberculum anterius thalami) uklještena između traka bele mase (lamina medulares internae). Ovu grupu čine anteroventralno (nc. anteroventralis) i dva akcesorna jedra: nc. anterodorsalis et anteromedialis, relejno limbička jedra. Vlakna u ovu grupu jedara dolaze iz corpus-a mamillarae preko tractus-a mamillothalamicus-a (forniksa) što omogućuje povezanost talamusa sa limbičkim sistemom. Prednja grupa jedra talamusa recipročno su povezana sa gyrus cinguli telencephalona pa je ovaj neuronski krug hippocampus-fornix-corpus mamillare-thalamus-gyrus odgovoran za sledeće funkcije: upamćivanje novih informacija; određivanje odnosa između stereotipnih odgovora i stvaranja novih.

View user profile

7Specifična talamus jedra Empty Re: Specifična talamus jedra on Sun May 13, 2018 6:10 pm

U talamusu razlikujemo nekoliko grupa jedara-prednju, spoljasnju, unutrasnju i zadnju.
Spoljasnja grupa se nalazi upolje od laminae medularis internae. Deli se na:
Ventrolateralna podgrupa jedara
-nc. ventralis anterior
-nc. ventralis lateralis s. intermedius
-nuclei ventrales posteriores (nc. ventralis posterolateralis i nc. ventralis posteromedialis).
To su najveca relejna jedra diencephalona.
Dorzolateralna podgrupa jedara:
-nc. dorsalis anterior
-nc. dorsalis posterior
-nuclei pulvinares.

View user profile

8Specifična talamus jedra Empty Re: Specifična talamus jedra on Sun May 13, 2018 6:20 pm

Medijalnu grupu jedara talamusa cine:

-Veliko dorzomedijalno jedro talamusa (nc. medialis dorsalis)-nalazi se izmedju laminae medullaris internae i spoljasnjeg zida trece mozdane komore. To je asocijativno jedro talamusa i zajedno sa asocijativnim frontalnim korteksom ucestvuje u regulaciji stanja svesti,afektivnog ponasanja,emocija ponasanja,izrazavanja licnosti i pamcenja.

-Jedra srednje linije (nuclei mediani thalami)-mala jedra koja su grupisana u intertalamickoj adheziji blizu taenia thalami. U odnosu na nc. dorsalis medialis nalaze se ventromedijalno. Najvaznija jedra su:
-nuclei paraventriculares
-nc. rhomboidalis
-nc. parataenialis thalami
-nc. reuniens

View user profile

9Specifična talamus jedra Empty Specifična jedra talamusa on Fri Apr 19, 2019 9:04 am

Postoje specifična i nespecifična jedra talamusa. Specifična su: prednja grupa jedara talamusa, unutrašnja grupa jedara talamusa, spoljašnja grupa jedara talamusa, ventrolateralna grupa jedara talamusa, dorzolateralna grupa jedara talamusa i zadnja grupa jedara talamusa.

Npr.
Unutrašnja grupa jedara talamusa se kao što ime kaže nalazi uz unutrašnju stranu talamusa, između treće moždane komore i unutrašnje medularne lamine. Sadrži samo jedno jedro - nucl. medialis dorsalis. Ovo jedro je povezano sa septalnim regionom i epitalamusom, kao i sa bademastim telom, a učestvuje u regulaciji stanja svesti, emocije, ponašanja i pamćenja.

Još jedna interesantna grupa jedara talamusa jeste ventralna grupa jedara. Grupi pripadaju 4 jedra - nucl. ventralis anterior ep nucl. ventralis lateralis, nucl. ventralis posteromedialis et nucl. ventralis posterolateralis.

NUCL. VENTRALIS ANTERIOR ER NUCL. VENTRALIS LATERALIS
- prmaju nadražaje iz bledog jedra i malog mozga
- svoje aksone šalju u koru čeonog režnja
- predstavljaju relejna jedra ekstrapiramidalnog motornog sistema

NUCL. VENTRALIS POSTEROMEDIALIS ET NUCL. VENTRALIS POSTERLOLATERALIS
- predstavljaju relejna senzitivna jedra koja sadrže neuron III senzitivnih puteva
- u ovim jedrima se nalazi i neuron III gustativnog i vestibularnog puta

View user profile

Sponsored content


Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum